قهوه ترکیبی پیچیده از بیش از هزار ماده شیمیایی است. آنچه یک فنجان را تعریف میکند نوع دانه قهوه مورد استفاده، نحوه برشته شدن، میزان آسیاب شدن و نحوه دم کردن آن است. واکنش انسان به قهوه یا کافئین نیز میتواند در افراد مختلف به طور قابل توجهی متفاوت باشد. دوزهای کم تا متوسط کافئین (50 تا 300 میلیگرم) ممکن است باعث افزایش هوشیاری، انرژی و توانایی تمرکز شود، در حالی که دوزهای بالاتر ممکن است اثرات منفی مانند اضطراب، بیقراری، بیخوابی و افزایش ضربان قلب داشته باشند.با این حال، تحقیقات تجمعی در مورد قهوه به سمت یک مزیت سلامتی اشاره دارد.آیا این مزیت ناشی از کافئین یا ترکیبات گیاهی موجود در دانه قهوه است؟ آیا مقدار مشخصی قهوه در روز برای ایجاد یک مزیت سلامتی لازم است؟
شواهد زیادی نشان میدهد که مصرف قهوه کافئیندار خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سرطانها را افزایش نمیدهد. در واقع، مصرف روزانه 3 تا 5 فنجان استاندارد قهوه به طور مداوم با کاهش خطر ابتلا به چندین بیماری مزمن مرتبط بوده است. با این حال، برخی از افراد ممکن است به دلیل علائمی مانند عصبانیت، اضطراب و بیخوابی، تحمل مقادیر بیشتر کافئین را نداشته باشند. به طور خاص، کسانی که در کنترل فشار خون خود مشکل دارند، ممکن است بخواهند مصرف قهوه خود را تعدیل کنند. به زنان باردار نیز توصیه میشود که روزانه کمتر از 200 میلیگرم کافئین، معادل 2 فنجان قهوه، مصرف کنند، زیرا کافئین از جفت عبور کرده و به جنین میرسد و با سقط جنین و وزن کم هنگام تولد مرتبط است.
به دلیل عوارض جانبی منفی بالقوهای که برخی افراد هنگام نوشیدن قهوه کافئیندار تجربه میکنند، اگر قبلاً آن را نمینوشید، لازم نیست نوشیدن آن را شروع کنید یا میزان مصرف فعلی خود را افزایش دهید، زیرا استراتژیهای غذایی دیگری برای بهبود سلامت شما وجود دارد. اگر فردی به کافئین حساس است، قهوه بدون کافئین گزینه خوبی است و طبق تحقیقات خلاصه شده در بالا، مزایای سلامتی مشابهی با قهوه کافئیندار ارائه میدهد. همچنین مهم است که به خاطر داشته باشید که چگونه از دم کردن قهوه لذت میبرید. کالری اضافی، شکر و چربی اشباع شده در یک نوشیدنی قهوه خانگی پر از خامه زده شده و شربت طعمدار ممکن است هرگونه مزایای سلامتی موجود در یک قهوه سیاه ساده را خنثی کند.